Slnečná ochrana

by - May 25, 2021

Slnečná ochrana je dostatočná, len ak sa používa správne


 Téma, ktorá sa každý rok opakuje na slovenských a zahraničných blogoch, čítame o nej všade, no nie vždy sa riadime faktami a pravidlami - slnečná ochrana, alebo ochrana pred škodlivým účinkom slnečného žiarenia. Priblížili sa (snáď) pekné a teplé dni a teda logicky by som sa rada venovala aj ja tejto téme. Slnko je našim kamarátom a vďaka nemu sa v našej koži vytvára vitamín D, ktorého máme v populácii veľký nedostatok, najmä počas zimných mesiacov. Vtedy je vhodné ho doplniť, pretože zohráva dôležitú úlohu v posilnení imunity. V tomto článku Vám predstavím tipy a triky, ako a prečo chrániť svoju kožu pred spálením, čo sa s ňou deje, ak sa Vám podarí spáliť, a ako sa zorientovať v prípravkoch určených na ochranu pred slnečným žiarením.

Bioderma Photoderm Bronz môj obľúbený prípravok v spreji

Celoročná ochrana

Počas slnečných dní sa (väčšinou) ženy snažia nadobudnúť prirodzený bronz vystavovaním svojej pokožky na slnku. Väčšina z nás pochytí už prvé známky opálenia prvé slnečné dni v roku. Najčastejšie sa to môže prejaviť začervenaným dekoltom, opálením rúk, červenou tvárou. Je potrebné chrániť svoju pokožku a kožu počas celého roka. Neplatí, že na jar je slnko slabšie. Slnko je tu, také aké je. Dokonca sa pri zimnej lyžovačke môžete spáliť oveľa viac ako v lete, pretože sa slnečné lúče milionkrát odrážajú od snehu a tak dostáva pokožka mnohonásobnú dávku lúčov. Niektorí dokonca tvrdia, že pojem bezpečné opaľovanie je nezmysel, pretože jediná ochrana voči nepriaznivým vplyvom UV žiarenia je jedine vyhýbanie sa slnku. Prirodzene hnedšia pokožka pôsobí zdravo, pekne a opticky zoštíhľuje. Ak sa chcete aj vy nechať uniesť týmto trendom, skúste spraviť taký kompromis, aby Vaša koža trpela čo najmenej. 

Slnečnú kozmetiku aplikujte každé dve hodiny a po kúpaní, či spotení

Riziká spálenia kože

Vystavovanie kože slnečnému žiareniu bez adekvátnej ochrany predstavuje riziko karcinogenézy - vzniku rakoviny kože, predovšetkým malígneho melanómu. Pôsobením UV žiarenia vznikajú v koži zmeny, ktoré sú nezvratné a DNA buniek kože nie je možné už nijak opraviť. Len tak na zamyslenie, niekedy sa pozastavujeme nad účinkom liečiv, či zložením prípravkov, ale sami vykonávame aktivity, ktoré priamo poškodzujú naše zdravie (fajčenie, nezdravá strava, spálenie kože). Je potrebné si toto uvedomiť, pretože pri nezvratnom poškodení kože sa nedá vrátiť niekoľko krokov späť, ani keby sme chceli. Naša koža si každé jeho spálenie už navždy bude pamätať. Štúdie dokázali, že efekt správnej aplikácie prípravkov určených na ochranu pred slnkom, je takmer taký istý, ako by sme sa na slnku ani len neukázali. A to je super! Naopak aplikácia prípravkov na už v minulosti poskodenú kožu nebol žiaden a samozrejme žiaden opravný mechanizmus v koži nebol vyvolaný. Samozrejme efekt bol ten, že k ďalšiemu novému poškodeniu nedochádzalo. Nájdite si ten svoj obľúbený, ktorý sa Vám bude pohodlne aplikovať a možno Vám aj príjemne vonia. Ja najčastejšie používam Bioderma Photoderm Bronz v spreji a pre deti mlieko v spreji s minerálnymi filtrami rovnakej značky.

Poškodenie DNA

Slnečné žiarenie sa rozdeľuje na UV A, UV B, a UV C. Posledný typ, UV C sa aktuálne až do atmosféry, kde sa nachádzame nedostáva. Slabšie lúče UV A a UV B pohodlne prichádzajú až k zemského povrchu. V jadre každej bunky sa nachádza genetická informácia vo forme DNA. Je to taká dlhá a zatočená dvojzávitnica. Vyzerá ako dve špirály vedľa seba, ktoré sú priečne prepojené. V týchto miestach sa nachádzajú stavebné jednotky našej DNA. Je ich viacero typov, a vždy vytvárajú špecifické dvojice, vždy sa jednoducho kamarátia tie isté dvojice. Napríklad Adelka s Teou, a Grétka s Cyrilom. Nie je zvykom, že Adelka opustí kamošku a spojí sa s Cyrilom :) aspoň nie za normálnych okolností. Tieto dvojice sú postavené oproti sebe a držia spolu palicu - priečne spojky. Všetky dvojice sú poprepájané aj navzájom akoby boli pripevnené zaradom na 2 dlhých špirálach. 

Označenie ochrany proti UV B a zároveň UV A žiareniu

Vplyvom slnečného žiarenia dochádza absorbovaním UV k rozvolneniu niektorých spojení medzi dvojicami. Takto napríklad Tea uvoľní Adelku, a ak sa v jej blízkosti na špirále nachádza ďalšia Tea, spoja sa spolu tak silno, že to nejde vrátiť späť. V praxi sa Tea volá Tymín a dva kusy tejto bázy, ako sa tieto stavebné zložky volajú, spoja kovalentnou väzbou vplyvom UV, vzniká silný Tymínový dimér

Na trhu je veľa prípravkov aj pre detskú pokožku

Obrovský problém nastáva počas delenia bunky, čo je prirodzený proces v našom tele. Špeciálny enzým, ktorý sa v tomto delení uplatňuje nevie správne prečítať tieto dvojice, dochádza k chybám, čoho dôsledkom je vznik mutácií v bunkách kože. Mutácie predstavujú veľké riziko vzniku rakoviny, pretože zámena, výmena, alebo chýbanie niektorých báz a tým aj všakovaké premeny génov v DNA majú vážne následky. 

Ochranný faktor

Prípravky by mali obsahovat SPF - sun protection factor, ktorý chráni voči UV B žiareniu a samostanú ochranu proti UV A žiareniu, ktorá býva označená symbolom UVA v krúžku. Deje sa to prostredníctom filtrov, ktoré opaľovacie krémy obsahujú, a sú buď chemické, alebo fyzikálne. Tie chemické dokážu lúče absorbovať a fyzikálne ich od pokožky odrazia preč, ako zrkadlo. Fyzikálne filtre (minerálne) sú vhodné pre citlivú a detskú pokožku, ktorej chceme "dopriať" čo najmenej chémie. Číslo ochranného faktora je násobkom minút, za ktoré sa naša pokožka spáli. Ak sa spálite po 10 minútach na slnku, ochranný faktor 30, by Vám mal zabezpečiť 30x dlhšiu ochranu.

Ďalšími dôsledkami nadmerného vystavovania sa slnečnému žiareniu je aj spálenie, úpal, predčasné starnutie pokožky, poškodenie očí, rôzne fototoxické, či alergické reakcie. Ochrana pred ním je nielen samotné zakrytie pokožky, či vyhýbanie sa priamemu slnku, ale najmä správne a pravidelné používanie prípravkov určených na opaľovanie. Tento názov je skôr zavádzajúci. Samotné produkty Vás totiž neopaľujú, ale chránia proti škodlivému vplyvu slnka. 

Dôležitým faktom je aj to, že užívanie niektorých liekov dokáže vyvolať zvýšenú citlivosť na slnko. Pri ich užívaní a súčasnom slnení môže dôjsť k vzniku alergickej, až toxickej reakcii. Jedná sa napríklad o niektoré antibiotiká, retinoidy, ale i protizápalové lieky, ako je ibuprofen. O tom, či práve Vaša liečba môže spôsobiť nepríjemnú reakciu po pobyte na slnku, je najlepšie hovoriť so svojim lekárom. 

Slnečná ochrana Vichy dermatokozmetika

Správna aplikácia = ochrana

Aby Vaša ochrana pred slnečným žiarením bola dostatočná, musí byť prípravok aplikovaný správne, v správnej intenzite a frekvencii. Iba vtedy viete svoju kožu ochrániť. Natierajte vždy každú časť pokožky, ktorá ja vystavovaná slnku a nezabúdajte aj na uši, krk, či plosky nôh a pery. Ak máte krém, na každú časť tela je potrebné naniesť množstvo prípravku zodpovedajúce dĺžke od končekov prstov po koniec dlane. V praxi to znamená, že vezmete krém a od špičiek prstov nanesiete súvislý pás prípravku až na koniec dlane a presne takéto množstvo natriete napríklad na prednú stranu nôh. Proces zopakujete a natriete zadnú stranu. Potom s rovnakým množstvom brucho... Ak máte prípravok v spreji, je vhodné aplikovať na každú časť tela také množstvo prípravku, ktoré zodpovedá cca 15 strekom. Takže si 15x nastriekate prípravok do dlane a nanášate, alebo striekate priamo na konkrétnu časť tela. 

Prípravky nanášajte cca 30 min pred odchodom na slnko a aplikujte znova každé dve hodiny, alebo po každom kúpaní, sušení uterákom, či keď sa spotíte. Aby sme vedeli umožniť slnku prejaviť svoje pozitívne účinky, medzi ktoré patrí nielen tvorba vitamínu D, ale i zlepšenie nálady vplyvom zvýšenia hormónu serotonínu v mozgu, je dôležité sa s ním kamarátiť opatrne. Myslite na svoje zdravie počas celého roka. Neplatí, že májové slnko nespáli, ani to, že sa počas zimných mesiacov nemusíme chrániť. 

Nech Vás nezlomí ten, kto tvrdí opak. A na trhu máme aj veľa šikovných prípravkov určených na samoopaľovanie. A sú skvelé. Zasa odporúčam instantný opaľovač St. Moriz aj s rukavicou, ktorý mám z notino. Držím nám všetkým palce, aby sa nám podarilo starať o naše zdravie a aby sme aj popri povinnostiach na seba mysleli. 

Krásny deň,

Lenka 


You May Also Like

0 comments

Labels

abc derm Advent adventný kalendár aktivátor vitamín C Albi alcina alergia na slnko amoureux AnneMarie Borlind ANNEMARIE BÖRLIND anti ageing antioxidant aphloia aqua nature armani Aromaterapia aromaterapia Vianoc ashvagandga atopická dermatitída atopická pokožka atopik autumn avon Baby babyliss BaByliss PRO Titanium Tourmaline Balzam na pery balzamy na pery bambucké maslo BB krem BB krém Beauté Pacifique beauty BellaRose bio kofein bioderma bioruza biotechnologická pavučina birthday Black Friday Black Friday notino blog blogger bloggers body body mist bourbon boutique Calvin Klein Cara Mia Ti Amo care catrice catrice cosmetics CC krem ceruzka na oči česanie Cestovanie cestovné balenie kozmetiky chanel chemicky peeling Chloe Chloé chodidlá Chromafusion chyby v líčení cistenie cistenie pleti Čistenie pleti cistenie stetcov cistiaci gel čistiaci sprej citrusová vôňa Cleanser coldcream cosmetics cream cut crease dámska vôna dámska vôňa dánska kozmetika darček darceky darčeky darčeky ku dňu otcov darčeky na Vianoce darceky pre muzov darčeky pre mužov darčeky pre ženy Deep Euphoria dekorativka dekoratívka dekoratívn a kozmetika dekorativna kozmetika dekoratívna kozmetika deň matiek Deň otcov denny krem deodorant DEOGUARD depilácia a epilácia dermablend dermabrázia dermatokozmetika dermokozmetika desatoro Deti detox detska kozmetika Detská kozmetika dewy dezodorant Dieťa disney Disney EP Line Divine Decadence doplnky doplnky výživy Double Wear Dovolenka eau so daring eko elixir Enzymovy Peeling Estée Lauder Euphoria event eyebrow tutorial obočie avon pupa milano eyeshadow face cream fall farbenie obočia farbenie vlasov farby na vlasy fast and fabulous favi Favi.sk fén na vlasy fitness fitness strava fixing flora flora by gucci fluid fluidny makeup foto fotokniha fotoobraz friends Ganz Schon Lang gel Gél lak gel shine gelove nechty gélové nechty GFC Giorgio Armani giveaway glam it up GOSH grace cole granatove jablko gucci Gucci Guilty Gucci Guilty Absolute guerlain Guilty hair hairstyle hairstyling hand care hand fluid health Healthy lifestyle hesperidin himalaya hodinkakrasy horčík HUGO BOSS hyaluron HYALURON 2.0 hyaluronove ocne obklady hydra végétal hydratacia hydratácia hydrogélové vankúšiky Hypnôse IN2U INCA Collagen inspiracia instafix interaktívna ceruzka interier intímna hygiena IPL epilátor jar Jean Paul Gaultier jesen jeseň jesenná vôňa jeunesse kabelka kapsuly kofein kokosovy olej Kórejská kozmetika koriander Korika kozmetická taštička kozmeticke sady kozmetika kozmetika na zimu krasa krása krasotika krem krém krém na oči krem na ruky kremík kruhy pod očami kulmofen Kúpeľ kúzelné čítanie kvetinová vôňa kvetinovo ovocná vôňa pre ženy kvetiny kvety kyselina hyaluronova kyselina mliečna L´Oréal Professionel Serie Expert Inforcer La Nuit Trésor Nude lak na nechty Lancôme Lancôme. vône lash love láska Le Male Legend Spirit lesky na pery letne novinky letné tipy leto licenie Líčenie linka Linola Linola Face lip colour lipcolour lipstick Liu Jo live fearlessly loosing weight Lovely U Ma Vie magneticka paleta magnézium makadamiovy olej make up make up art makeup Makeuprevolution man mango Marc Jacobs mark mark face and body mark scrub mary kay marykay MaryKayDoma masáž maska maska na oči maska na pleť mastná pleť matny ruz MATRIX Matrix Total Results matt maybelline metallic metallic meets matt mikrodermabrazia mikrodermalna kolekcia plus minerály miracle 3D miracle set MK modeláž modelaz nechtov Modio Modio.cz moja kabelka mokrá pedikúra Mon Evidence Montblanc morský kolagén MUR muscle aggressive muscleagresive muzi muži muzsky krem mýty o líčení nabytok nakupovanie nakupy nákupy NaniNails NaniNails. nechty NaniNails.sk Naturally nature nechty Nemecko neve cosmetics nocne serum nocny krem nohy Nomade notino Notino travel notino.sk notinosk notinosk suché vlasy novinky nude nutri kofein komplex nutri shine NYX professional make up o mne začíname getting started about me obočie ochranny fluid očná starostlivosť ocne obklady očné okolie očné sérum očné tiene očné vačky ocny krem odličovacia rukavica odličovacie tampóny Odličovanie pleti odstraňovanie chĺpkov odtieň oleje olivy omyly omyly skincare online databaza online nakupovanie opaľovacie prípravky opaľovanie oral b pro ovocná cyprusová vôňa ovocna vona paleta paletka Paradoxe Gift Box parfem parfém parfém pre ženy parfemovana voda parfémy parfémy pre ženy parfumovana voda parfumy pedikúra peeling peony perfect palette Pery petra lovely hair petralovelyhair photo Photoderm planet spa plantur 21 plet pleť pletova kozmetika pleťová kozmetika pletova starostlivost pleťová starostlivosť pletova voda pletove serum pletovy krem podklad pokozka pokožka pokožka hlavy pomegranate popraskane pery porovnanie poškodené vlasy pre aging krém pre mužov present pretty rose prípravky na opaľovanie príroda prirodna kozmetika prírodná kozmetika Produktove Ranajky pudrovy fluid pure light recenzia RefectoCil relaxácia remington resvetralol review revlon riasenka rose rose water rouge allure ink ruz rúž ruz na pery ruza ruzova ruzova voda ruzovy olej saal digital saaldigital samoopaľovacia pena samoopaľovanie satenove ruky saténové telo satin body satin hands satin lips scholl self tanning serum sérum sérum s vitamín C a E shalimar shopping shower Si singles day skin care skin manager Skincare skinvigorate Skinvigorate Sonic kefka skvalán Slnečná kozmetika Slnečná ochrana slnko soaphoria sonická kefka sonické čistenie spálená koža Spálenie špirála šport SPORTIQUE sprchový gél sprej squalane srchova pena ST MORIZ starostlivost starostlivosť starostlivosť o očné okolie starostlivost o pery starostlivosť o pleť starostlivosť o pokožku starostlivost o ruky starostlivosť o telo starostlivosť o vlasy štetce štetec styling suchá pedikúra suchá pokožka hlavy suche pery suché ruky suché vlasy summer sun di gioia superstay matte ink súprava štetcov svadba sviatky sviečky Swartzwald system hydro T zóna tekuty matny ruz telová hmla telová kozmetika telová starostlivosť telové mlieka telove sufle telový mist telový sprej terapia vôňou testovanie Textilná maska timewise tint tip na nakupy tipy na darceky tipy na letný makeup toaletna voda toaletná voda tonikum tonovaci krem trendy TRESemmé tričko true typ pleti typológia pleti učenie Učenie hrou ultrahd úpal úprava obočia Uriage UV gél valentín Valentínske tipy vanilka vanilkový sprej vanilla vanilla blush vápnik vaxicum Versace Versace Crystal Noir vianoce Vianočné darčeky vichy Victoria´s Secret VIP Ranajky vitamín C Vlasová kozmetika Vlasová ochrana vlasova starostlivost vlasová starostlivosť vlasy vlnité vlasy vodeodolné líčenie vona vôňa Vôňa pre mužov vonné sviečky Výbava pre bábätko výkon vypadavanie vlasov wedding Weleda wishlist Yankee Candle YSL Yver Rocher yves rocher Yves Saint Laurent zazracna kolekcia zdravie zdravie benu lekáreň ženy zima zlato v zime zmiešaná pleť Zoeva Rose Golden luxury set vol 3